Zielona kawa, to po prostu ziarna kawy w naturalnej formie – nie poddane procesowi palenia.
Choć najczęściej kojarzymy kawę z kofeiną, ziarna kawowca zawierają też kilkaset innych składników chemicznych, mających właściwości przeciwutleniające, antyoksydacyjne, wspierające wchłanianie glukozy do krwi i odchudanie, wpływające pozytywnie na kondycję skóry i zmniejszanie cellulitu.
W wyniku wypalania ziarna kawy niestety tracą wiele ze swoich cennych właściwości, zyskując w zamian smak i aromat.
Najważniejszym ze składników, który znajdziemy w zielonej kawie jest kwas chlorogenowy, inaczej kwas kawoilochinowy, w skrócie CGA. Ma on wiele właściwości, wśród których najbardziej znane są właściwości odchudzające i wspierające redukcję masy ciała.
Zmniejsza on bowiem wchłanianie węglowodanów co sprawia że organizm jest zmuszony do korzystania z zapasów w postaci nagromadzonej wcześniej tkanki tłuszczowej.
Ale to nie wszytsko – hamuje on również wchłanianie glukozy co również może wspierać proces zrzucania zbędnych kilogramów, oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. W związku z tym mogą go stosować wspomagająco osoby chore na cukrzycę. (badania University of Scranton w Pensylwanii/USA).
Kwas chlorogenowy spowalnia również wytwarzanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za starzenie się, miażdżycę a także zmiany nowotworowe. Ponadto wykazuje właściwości żółciopędne i wspiera funkcjonowanie wątroby.
Badania potwierdziły, że wykazuje on także właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne (dla grzybów drożdżoidalnych, pleśniowych i dermatofitów).
Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem powszechnie występującym w tkankach roślinnych. Występuje on np. w:
- zielonej kawie
- owocach i liściach morwy
- nasionach kakaowca
- owocach czarnych jagód i aronii
- w miodzie
- a nawet w ziemniakach i owocach.
Jednak zdecydowanie najwięcej jest go w ziarnach zielonej kawy. Dla przykładu w kilogramie zielonej kawy mamy go ok 60 000 mg a w gotowanych ziemniakach 300mg. Dlatego to właśnie niepalona, zielona kawa zasłynęła z jego bogactwa i jest najczęściej stosowana by dostarczać do organizmu w większych ilościach.
Zawarty w zielonej kawie kwas chlorogenowy nie ma szczególnych przeciwskazań do stosowania nie należy jednak stosować jej w nadmiarze i łączyć spożycia kwasu z dietą wysokotłuszczową, A w sytuacji gdy stosujemy go, by zmniejszyć wagę ciała, warto wspomagać ten proces właściwą dietą i aktywnością fizyczną.
Oczywiście zielona kawa zawiera również kofeinę, działającą pobudzająco na organizm, co sprawia, że jesteśmy bardziej aktywni i po prostu spalamy więcej kalorii.
Smak kawy zielonej jest łagodny i nie przypomina smaku zwykłej kawy palonej. Delikatna goryczka może niektórym przypominać w smaku zieloną herbatę.
Zieloną kawę można kupić w wielu formach począwszy od ziaren, które można zmielić i zaparzyć – jednak ponieważ ziarna są twardsze od znanej nam kawy palonej, warto je najpierw rozdrobnić np. w moździerzu. Można ją dostać także w woreczkach do parzenia, ale chyba najwygodniejszą formą są kapsułki zawierające skoncentrowane ekstrakty z jej ziaren.
Aby wykorzystać jej dobroczynne działanie stworzyliśmy preparat Slimmina Green Coffe – suplement diety wspomagający odchudzanie w saszetkach do sporządzania smacznego napoju oraz w kapsułkach.